AlmaFa Bútortippek

AlmaFa Bútortippek

Villanytűzhely vagy gáztűzhely?

2018. március 28. - pannigotz

Ha új tűzhelyet szeretnénk vásárolni, felvetődik a kérdés, hogy a gáztűzhely vagy villanytűzhely a jobb választás? Mindkét megoldás rendelkezik előnyös és hátrányos tulajdonságokkal, ezért különböző szempontok megvizsgálása után lehetünk biztosak abban, hogy a számunkra megfelelő típust vásároljuk meg.

Villanytűzhely

Általánosságban úgy tartottuk, hogy a gáztűzhelyek üzemeltetése olcsóbb a villanytűzhelyek használatánál. Ez ma már nem teljes igaz, hiszen a gázárak jelentősen változtak, másrészről pedig a technikai fejlődésnek köszönhetően egyre magasabb energiaosztályokba tartozó villanytűzhelyek jelentek meg.

Miután megjelentek a kerámialapos villanytűzhelyek, többé nem okozott problémát a lassú felmelegedés. Ezek a korszerűbb készülékek már kisebb energiafelhasználás mellett képesek elkészíteni az ételeinket.

Az indukciós tűzhelyek esetében nem maga a főzőlap melegszik fel, hanem a mágnesezhető anyagból készült edény, ennek köszönhetően nem kell maradék hővel és utólagos hőveszteséggel számolni.

almafa.jpg

Gáztűzhely

Ahogyan a villanytűzhelyek, úgy a gáztűzhelyek is jelentős fejlődésen mentek keresztül az utóbbi évtizedekben. A régi típusok esetében csak két főzési fokozat közül választhattunk, ami jelentősen megnehezítette a dolgunkat. A későbbi típusok már fokozatmentes szabályozási lehetőséggel rendelkeztek, illetve megjelent az úgynevezett égésbiztosító is, ami sokkal biztonságosabbá tette ezeket a készülékeket.

A gázsütőkben a hőeloszlás nem teljesen egyenletes, ezért az ételeink sülése is egyenletlen lehet. Tulajdonképpen ez a probléma szülte az úgynevezett kombinált tűzhelyeket, amelyek esetében gáz főzőfelülettel és elektromos sütővel találkozunk.

A tisztántartás szempontjából

E tekintetben egyértelműen a villanytűzhely vizsgázik jobban. A korszerű villanytűzhelyek tisztítása sokkal egyszerűbb. A kerámialapos és az indukciós tűzhelyek is teljesen sima főzőfelülettel rendelkeznek, ezek karcmentes tisztítószerrel könnyedén takaríthatóak. Az indukciós lapok esetében még egyszerűbb dolgunk van, hiszen a működési elvnek köszönhetően az ilyen felület csak másodlagosan melegszik fel, tehát a hőmérséklete alacsonyabb, ezáltal kevésbé égnek oda az ételmaradványok.

A fenn említett szempontok alapján a modern villanytűzhelyek, kifejezetten a mágneses indukció elvén működő készülékek előnyösebb tulajdonságokkal rendelkeznek a gázüzemű társaiknál. Ráadásul az indukciós tűzhelyek ma már a főzés gyorsaságát tekintve is utolérték, sőt megelőzték a gáztűzhelyeket. Ennek ellenére egy jó minőségű gáz- vagy kombinált tűzhelynek van létjogosultsága a konyhákban, különösen abban az esetben, ha az ilyen főzőfelületekhez vagyunk szokva.

 

Kövessetek minket facebookon is: https://www.facebook.com/almafabutor/

Látogassatok el weboldalunkra: https://almafabutor.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://almafabutortippek.blog.hu/api/trackback/id/tr7613785326

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása